Fiske og utstyr

Fiske er gøy og enda gøyere er det når du får fisk. Fiske er populært også for turister. Mange som er oppvokst på landet har fått det inn med morsmelka og det er en naturlig del av oppveksten.

Mange flere enn før bygger hytte på landet, og de som eier gård og fiskerettigheter i strandsonen markedsfører for å tjene penger og skape oppmerksomhet rundt fiske. Noen steder har egne fiskefestivaler eller fiskekonkurranser der man konkurrerer om høye premier og størst eller tyngst fisk.

Fiskeutstyr

Når du skal fiske er riktig utstyr alfa omega for fiskelykken. Det finnes mange typer fiske og det er avgjørende hvor du fisker. Fisker du i elv kreves det helt annet utstyr enn om du fisker fra båt. Området du fisker i sier noe om hva du kan forvente å få på kroken. Du kan, for eksempel, fiske fra strandsonen eller fra båt.

Det finnes et hav av fiskeutstyr. Du har sneller, stang, line, sluk, håv osv. Det er avgjørende hvor og hvordan du skal fiske. Fisker du i elv trenger du vader. Noen driver med isfiske, da trenger du et isbor og en pilkestikk. Det finnes ulike fiskejakker og vester, i tillegg til egne sko egnet for fiske som passer til vading.

Ferskvannsfiske

Ferskvannsfiske starter i mai og varer mot høsten. Hemsedal og dalføret der er en av de beste stedene i Norge for ferskvannsfiske. Også øvre delene av Glomma og Nord-Norge er bra steder for ferskvannsfiske.

Hvis du skal fiske i saltvann trenger du kanskje utstyr som wobblere og pilker avhengig av hvor dypt du fisker. Du har også sluker og jigger. Når du fisker i saltvann kan du få alt fra torsk, sei, lyr, flyndre og makrell. Fisken beveger seg i forhold til temperatur og hvor det er mat. Torsken, for eksempel, trekker ofte dypere om sommeren.

Lars Monsen

Lars Monsen er en ekte friluftsmann. Her gir han deg 8 tips om hvordan takle friluftslivet. Punkt 1 er å være ydmyk ovenfor naturen. Han gir deg tips om hvordan sette opp telt på snø, hvordan håndtere en pulk, lage bål, slå leir, takle gnagsår, frakte brensel, solkrem og kløv til dyr.